LAMELNA VETRNA TURBINA Z DODATNO FUNKCIJO ČIŠČENJA ONESNAŽENEGA ZRAKA (ECO TURBINE)

Podjetje Primum, poslovno svetovanje, d.o.o., PE Šoštanj je skupaj s podjetjem Veplas d.d. na javnem razpisu za »DOPOLNJEVANJE SME INSTRUMENTA – Faza 2« uspešno pridobil sofinanciranje za projekt razvoja lamelne vetrne turbina z dodatno funkcijo čiščenja onesnaženega zraka, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

  • Glavni namen in cilj operacije je razvoj inovativne male vetrne turbine ECO-TURBINE z naslednjimi lastnostmi:
  • Nova tehnična zasnova: ECO-TURBINE ima popolnoma nov način gibanja glede na konvencionalne vetrne turbine z vodoravno in navpično osjo.
  • Nova funkcija filtriranja onesnaženega zraka.
  • Nova možnost namestitve: ECO-TURBINE bo možno namestiti na območjih, kjer konvencionalne turbine ne morejo biti nameščene zaradi nevarnosti za ptice in ljudi ali pa takšna namestitev ni bila možna zaradi estetskih razlogov.Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Povezava na spletno stran EKP v Sloveniji: www.eu-skladi.si

RAZVOJ GENERATORJEV ZA PRETVORBO ENERGIJE NIHANJA TER VIBRACIJ V LADIJSKEM, CESTNEM IN TIRNEM PROMETU V ELEKTRIČNO ENERGIJO

Podjetje PRIMUM d.o.o., PE Šoštanj je na javnem razpisu za »Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)«  uspešno pridobilo sofinanciranje za projekt razvoja generatorjev za pretvorbo energije nihanja ter vibracij v ladijskem, cestnem in tirnem prometu v električno energijo, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Glavni cilj projekta je: razvoj fundamentalno nove rešitve generatorja za proizvajanje električne energije iz energije valovanja, nihanja, pospeškov ali pojemkov.

Glavni namen projekta je razvoj rešitve generatorja tip Torus in tip Ekscenter za koriščenje razpoložljivega vira energije kateri sedaj sploh ni izkoriščen. Rešitev bo uporabna za različne namene zlasti za ladijski promet ter tudi tovorni cestni in železniški promet.

Partnerji projekta:
1. GEM MOTORS, razvoj in izdelava inovativnih elektromotorjev, d.o.o. Poslovna enota Celje
2. ETRA proizvodnja, trgovina, storitve d.o.o.
3. PRIMUM, poslovno svetovanje, d.o.o., Poslovna enota ŠOŠTANJ
4. Univerza v Mariboru, Fakulteta za energetiko
5. Univerza v Novem mestu, Fakulteta za strojništvo

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Povezava na spletno stran EKP v Sloveniji: www.eu-skladi.si